MSY on perustettu 07/2006
Edelliset ylläpitäjät: Ginga/Anette N. ja Hidoi/Noora H., Susa, taffel, Nintsu, Tierra, Luciana

Ohjeet mätsärien järjestämiseen
Tällä sivulla on kerrottu kuinka mätsärit yleensä toimivat. Nämä eivät siis ole sääntöjä, vaan on täysin järjestäjän päätettävissä kuinka hän mätsärinsä järjestää.
Miten virtuaaliset mätsärit toimivat?
Osallistujat jaetaan aluksi pareittain ilmoittautumisjärjestyksessä, pyrkien siihen, etteivät saman omistajan hevoset joudu pareiksi (esimerkki). Tuomari arvostelee hevoset ja jakaa aina parin paremmalle punaisen nauhan/ruusukkeen ja huonommalle sinisen nauhan/ruusukkeen. Kun kaikki parit on arvosteltu, on vuorossa sinisten kehä, jossa palkitaan sinisen nauhan saaneista vähintään kolme parasta. Tämän jälkeen sama toistetaan punaisen saaneiden kanssa.
Jos joku hevonen jää ilman paria tai sen pari hylätään, on tälle hevoselle tavallisesti jaettu punainen nauha. Järjestäjä voi myös antaa tuomarin päättää, että antaako hän sille punaisen vai sinisen nauhan, riippuen hevosen laadusta.
Hevoset arvostellaan tavallisissa luokissa yleensä rakenteen, peitinkarvan, jouhien ja lihaskunnon perusteella. Erikoisluokkina voi järjestää esimerkiksi söpöysluokan, jossa arvostellaan pääosin söpöyden perusteella.
Sinisisestä ja punaisesta kehästä BIS-kehään
Yleisin tapa on se, että jokaisen luokan PUN1 ja SIN1 pääsevät kilpailemaan BIS-sijoista. Muita tapoja on esimerkiksi se, että SIN1 jatkaa PUN-kehään, ja PUN-kehästä PUN1 ja PUN2 jatkavat BIS-kehään.
Kuinka monta palkitaan?
IRL-maailman mallin mukaan sekä SIN- ja PUN-kehissä että BIS-kehässä palkitaan yleensä neljä parasta, mutta kukin saa palkita niissä niin monta kuin haluaa.
SIN- ja PUN-kehissä voi palkita myös osallistujamäärän mukaan, käyttämällä esimerkiksi alla olevaa taulukkoa (osallistujat = palkitut):
1-5 = 1
6-10 = 2
11-20 = 3
21-30 = 4
31-40 = 5
41-50 = 6
51-60 = 7
61-> = 8
Tuomarit
Heinäkuusta 2007 lähtien MSY on ylläpitänyt listää henkilöistä, joita voi pyytää mätsäriinsä tuomariksi. Listalla olevat eivät kuitenkaan ole ainoat, jotka saavat tuomaroida, koska MSY:n alaisissa mätsäreissä saa toimia tuomarina kuka tahansa. Tuomarointi on kuitenkin suoritettava aina reilusti ja kaikille tasapuolisesti, eikä omia hevosia saa tuomaroida.
Hylkäyssyyt
Hylkäyssyy tulisi aina mainita. Syynä voi olla esimerkiksi:
- Väärä luokka
- Oikeanlainen kuva puuttuu
- Hevosen sivu tai kuva ei toimi
Minkälaisia luokkia järjestäisi?
Mätsäreissä voi järjestää kaikenlaisia luokkia. Niitä voi rajata esimerkiksi iän, koon, sukupuolen, rodun/rotutyypin, värin ja/tai kuvan (piirretty/valokuva, rakenne-/liike-/pääkuva) perusteella. Liikekuvat olisi hyvä jaotella vapaanaliikkumiskuviin ja ratsastuskuviin, lisäksi ratsastuskuvat voisi vielä jakaa ainakin este- ja koulukuviin.
Estekuvallisten luokassa arvostellaan hevosen hyppytapaa, eteepäinpyrkimystä, laukan sujuvuutta sekä estehevoselle tyypillisia ominaisuuksia. Koulukuvallisten luokassa arvostellaan askellajien puhtautta ja lennokkuutta, elastisuutta, peräänantoa sekä kouluhevoselle tyypillisiä ominaisuuksia.
Järjestämisohjeita
Mätsärit voi järjestää kuka tahansa ja miten tahansa, mutta suositeltavaa on noudattaa tällä sivulla kerrottuja yleisiä tapoja. Mallikutsusta voi ottaa mallia oman kutsun luomiseen. Kutsusta on hyvä löytyä ainakin:
- Vastuuhenkilö ja yhteystiedot
- Pitopaikka ja -päivä
- Viimeinen ilmoittautumispäivä
- Osallistumisohjeet
- Luokat ja rajoitukset
- Tuomarit
Rotulistat
Järjestäjien ei ole pakko noudattaa näitä listoja, mutta se on suositeltavaa, sillä listat ovat identtiset mm. Näyttelyjaoksen listojen kanssa ja yleisesti virtuaalimaailmassa käytettyjä. Erona esimerkiksi Hevosmaailma.netin listoihin on se, että osa virtuaalimaailmassa yleisesti hevosina pidetyistä roduista on siellä poneina ja päinvastoin.
PonitHevoset
Kylmäveriset
Lämminveriset
Puoliveriset
Täysiveriset
Harvinaiset ponit
Harvinaiset hevoset
Muut palkinnot
Mätsäreissä voi jakaa kaikenlaisia palkintoja jos niin haluaa, kuten: näyttelyn symppis, tuomarin suosikki, paras heinämaha, paras shetlanninponi jne. Mielikuvitusta saa käyttää ja vain taivas on rajana!